Büyükelçi, Un Zamları Geri Alınmalı

Malatya Fırıncılar Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi “Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün aldığı 25.03.2020 tarihli ve 1008194 sayılı kararı gereğince pide ve diğer unlu maddelerimizin müşteriye sunumu sırasında hijyen kurallarımızı en üst seviyeye çıkarmamız sebebiyle ambalaj malzemelerini kullanım oranlarımızdaki artış maliyetlerimizi de önemli ölçüde artırdı. Bununla birlikte un fabrikalarının un fiyatlarına zam yapması, zor durumda olan fırıncı esnafımızı daha da zor duruma düşürdü. Kaldı ki salgın hastalık nedeniyle fırınlarımızda tüketilen temizlik malzemeleri de ciddi miktarda artırıldı. Bunlar zorunlu olarak halkımızın genel sağlığını düşünerek gönüllü olarak yaptığımız uygulamalar. Hijyen malzemelerini daha yoğun kullanarak hem fırınlarımızda görev yapan çalışanlarımızın sağlığını korumuş oluyoruz, hem de müşterilerimize daha sağlıklı ürünler çıkarabilmek için yapıyoruz.
Ama un fiyatlarının yükselmesi bizleri derinden üzmüştür. İl Pandemi Kurulunun bu duruma müdahale ederek fiyatların yeniden eski fiyata indirilmesi fırıncılarımızın beklentisidir. Un fabrikalarının en büyük müşterisi fırınlardır. Fırınlarımızın maliyetlerini artıran her türlü zam esnafımızı zor duruma düşürüyor. Bundan kaçınılmalıdır. Ülkemizin bu zor günlerinde bizler zam yapmadan hizmet verirken un fabrikalarının çözümü zamda bulması fırsatçılıktır. Pide fırınlarının somun ekmek fabrikaları gibi fabrikasyon ürün çıkarması mümkün değildir. El emeği bizde çok fazla. Somun ekmek fabrikaları ile aramızda önceden 50 gram fark vardı. Şimdi ise aramızdaki fark 30 gram. Yani pide fırınlarında el emeği fazla olduğu için pide gramajı somun ekmek gramajından 50 gram daha düşük oluyordu. Ama şuanda pide gramajı somun ekmeklerden 30 gram aşağıda. Haliyle ürettiğimiz pide, somun ekmeklere oranlamasında 20 gram daha fazladır.

Bunca fedakârlığımıza rağmen birileri çıkmış gramajı 200 grama çıkarmamız çağrısında bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi zabıtaları da gitmiş 200 gramı baz alarak gramaj denetimi yapıyor. Odamızın 1 yıldan fazladır uyguladığı 170 gram uygulamasını yok sayıp yetkileri olmamasına rağmen kendi kafalarında kurguladıkları gramaja bizi zorluyorlar. Zorbalık yapanlara eyvallahımız olmaz. Bilinmelidir ki pide gramajı 200 grama çıktığında fiyatlarımız da yükselecektir, yükselmek zorunda kalacaktır. Bize yol göstermeye çalışanlar önce un fabrikalarına atar yapsınlar. ”dedi.
Gelişigüzel açık alanlarda ekmek satışının engellenmesi konusunda da düşüncelerini dile getiren Büyükelçi, “Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar gereğince pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışının yapılamayacağı belirtilmektedir. Bunu olumlu karşılıyoruz. Tüketirken en çok dikkat etmemiz gereken bir gıdanın açık alanlarda, sokaklarda satılması kabul edilemez. Pide ve ekmek üretildiği yerde satılmalıdır. Bu kararın bundan sonra da sürekliliği olmalıdır. Çıkarılan kararın uygulanması için zabıta ekipleri gerekli denetimleri yapmalıdır.”ifadelerini kullandı.

haber: ali aladağ

malatyaolay.com

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler