Çalık: Kdv İndirimi Esnafa Can Suyu Oldu

AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2020 yılı sonuna kadar geçerli olacak vergi indirimleri müjdesinin esnafa adeta can suyu olduğunu söyledi.
 
Milletvekili Çalık, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bir dizi ziyaretlerde bulundu. İlk ziyaretini Akçadağ Ziraat Odasına gerçekleştiren Çalık, burada yaptığı konuşmada, Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da, ihracat ve yurt içinde 2000 ppm üzerinde olan kayısılarda yaşanılan sorunları ortadan kaldıracak Kükürtleme Tesisinin Akçadağ ilçesinde hayata geçirildiğini söyledi. 
 
Örnek bir tesis oldu
 
Çalık, projenin onaylanması ve tesisin kurulması sürecinin yakinen takipçisini olduğunu belirterek, “Bu örnek projeyi Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli Malatya’ya geldiğinde ‘bir tanesini Akçadağ’a, bir tanesini Yeşilyurt’a, bir tanesini de Battalgazi’ye yapalım’ dedik. Akçadağ’ımızda kurulan bu tesis, diğer ilçelerimize de örnek olacak. Akçadağ Ziraat Odamızın yaş kayısıyı ilgilendiren ikinci projeside Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna(TKDK) sunuldu. Bu projeyi de takip ediyorum. Biz proje üreten, üreticinin yanında olan sivil toplum kuruluşlarımıza, odalarımıza, derneklerimize her zaman destek olduk” dedi.
 
Kayısı üreticisi kazanacak 
 
Çalık, Toprak Mahsülleri Ofisi( TMO) tarafından kayısının alımının gerçekleştirilmesiyle birlikte kayısı fiyatlarının yükseleceğini, üreticinin kazanacağını ve kent ekonomisinin daha da canlanacağını söyledi.
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz ise, Milletvekili Çalık’ın üreticinin her zaman yanında olduğunu ve sayesinde kayısıda kükürtleme sorununu ortadan kaldıracak bu tesisin kurulduğunu ifade etti. 
 
Akçadağ’a Öznur Çalık çok hizmet etti
 
Öznur Çalık, daha sonra Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nı ziyaret ederek, Oda Başkanı Fatih Şahin, yönetim kurulu üyeleri ve esnafla bir araya geldi. Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fatih Şahin, Milletvekili Öznur Çalık’ın Akçadağ’a çok önemli hizmetlerinin olduğunu ifade etti. Milletvekili Çalık ile 2007’den buyana çalıştıklarını kaydeden Şahin, “Akçadağ’a, öncelikle 10 yıldır kapalı olan Sağlık Meslek Lisesi’ni kazandırdı. Meslek yüksekokulunun temelini attı. Fen Lisesi’ni Akçadağ’a kazandırması çok iyi oldu. İlçemize spor salonu kazandırdı. İlçemize sentetik saha yapımı için büyük destek ve gayretleri oldu. Doğalgazın ilçemize gelmesinde çok büyük emekleri var. Havalimanı yolundan herkes gelip geçiyor, orada üstgeçitin yapılmasında bizatihi vekilimizin gayretleri oldu” dedi. 
 
Ekonominin temel direği esnafımızdır
 
Milletvekili Çalık ise, AK Parti’nin ekonomik ve sosyal hayatın temel direklerinden esnaf ve sanatkarlara büyük önem verdiğini, kendisinin de esnaf, esnaf kızı ve esnaf eşi olduğunu belirterek, bu yıl önce depremin, ardından pandeminin yaralar açtığı Malatya ekonomisine bir çok alanda destek verildiğini söyledi. Çalık, “24 Ocak'ta yaşanan depremden sonra esnafımıza bir çok destek sunduk. Bu süreçte esnaflarımızın kredi borçlarının bir yıllık ana para ve faiz ödemeleri TESKOMB tarafından ödendi. Yine TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnaflarımıza 50 bin TL'ye kadar faizsiz krediler verildi. Esnaflarımızın kredileri faizsiz olarak 1 yıl ertelendi. Bunlar esnafımız için can suyu oldu. Yine depremin ardından özellikle imalat sanayiindeki KOBİ'lere faizi KOSGEB tarafından karşılanacak 150 bin TL'ye varan faizsiz krediler verildi. Firmalarımızın vergi, SGK, KOSGEB, banka kredi borçları ertelendi. Kısa bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak 2020 yılı sonuna kadar geçerli olacak vergi indirimlerini açıkladı. Bu kapsamda işyeri kira stopajı yüzde 20’den yüzde 10’a, yolcu taşımacılığı, düğün, nikah organizasyonu, konut bakım onarımı, tamir, kuru temizleme, terzilik gibi esnaf hizmetlerindeki KDV ise yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu indirimlerin en çok hizmet sektöründeki esnafımızı rahatlacağına, adeta can suyu olacağına inanıyorum. AK Parti olarak amacımız tüm dünyanın ekonomik ve sosyal açıdan sarsıldığı bir dönemde milletimizin bu süreçten en az şekilde etkilenmesidir” dedi.
 
28 bin kişiye kısa çalışma ödeneği verildi
 
Çalışanlara destek için devlet tarafından kısa çalışma ödeneği ve nakit ücret desteği uygulandığını da hatırlatan Çalık, “Malatya’da 28 bin kişiye kısa çalışma ödeneği, 12 bin 179 kişiye nakdi ücret desteği verildi. Bu dönemde 4 bin 708 kişiye işsizlik ödeneği ödendi. Bizler AK Parti olarak üzerimize düşen her konuda  vatandaşımızın, esnafımızın yanında olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
 
Akçadağ’a 2,2 milyon TL’lik futbol sahası
 
Akçadağ ilçesine yapılacak sentetik futbol sahasının ihalesinin tamamlandığını anımsatan Çalık, “Akçadağ’ımızda gençlerimiz toplanmışlardı, bizi davet ettiler ve sentetik bir futbol sahası istediler. ‘Akçadağ’a yakışır’ dediler, bizde Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu aradık, ‘Akçadağlı gençlerimiz sizden sentetik futbol sahası istiyor’ dedik. Bugün bunun müjdesini veriyorum. 2 milyon 251 bin TL’lik sentetik futbol sahasının ihalesi yapıldı. Akçadağ’a ve gençlerimize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. Çalık, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Özlem Pelitoğlu, AK Parti Akçadağ İlçe Başkanı Hüseyin Çapar, AK Parti İl Başkan yardımcısı Mahmut Boyraz, AK Parti Akçadağ ilçe koordinatörü Ceyhun İsa Işıklı ve partililerle birlikte Akçadağ ilçe merkezindeki esnafları da ziyaret etti ve sorunlarını dinledi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler