Çanakkale Zaferi’nin 106. Yılı ve Şehitleri Anma Günü Kutlandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Şehitlikte yapılan Çelenk Sunma Töreni’ne ve anma günü programlarına katıldı.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü Programı, Şehir Mezarlığı içerisinde bulunan Şehitlikte Çelenk Sunma Töreni’yle başladı. Malatya Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi çelenklerinin sunumuyla başlayan program saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve duaların edilmesiyle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Çelenk Sunma Töreni sonrasında Şehitlik ziyaretinde bulunarak şehit mezarlarını gezdi ve şehit yakınlarıyla ilgilendi. Şehit Mezarlarına karanfil bırakarak dua eden Başkan Gürkan, şehitlik programı sonrasında Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’ndaki törene katıldı.

Kongre ve Kültür Merkezinde ‘İstiklalden İstikbale Çanakkale’ programında konuşma yapan Başkan Gürkan, “Coğrafyamızın çok pahalı bir coğrafya olduğunu her an her nebze hissediyoruz. Tarih tekerrürden ibarettir derler. Tarihten ibret alınsa tarih tekerrür eder miydi? Bu hem bizim için geçerli hem de bizim için hesap yapma durumunda olan düşman için geçerli bir kavramdır. Çanakkale’de bundan 106 yıl önce atalarımız; ‘Kahramanlık ne yalnız bir yükseliş demektir, nede yıldızlar gibi parlayıp sönmemektir. Kahramanlık ileri atılıp bir daha dönmemektir’ dediler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te Anafartalar’da, ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ dedi. Bu vatan toprakları kolay kurtulmadı. İstiklalden İstikbale diyoruz. Önce istiklalimiz olacak ki istikbalimiz, geleceğimiz aydınlık olsun. İstiklali elde etmek için de bu vatan toprağı için her karış toprakta Mehmet Akif’in ifade ettiği gibi ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, düşün altında binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı, verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı. Bu topraklarda nice şehitlerimiz şehadet şerbetini içerken daha şehadet şerbeti içmeden, canını teslim etmeden toprağın altında, mevzilerin altında ve siperlerin altında mezara giren binlerce şehidimiz var. Çanakkale’de 250 bin şehit verdik. O dönemde boğazdan geçmek isteyen itilaf devletleri Nusret Mayın gemisinin döktüğü mayınlarda İngiliz çelik zırhlarının Ege Denizi’nin soğuk sularına gömüldüğünü biliyoruz. Seyid Onbaşının 250 kg mermileri ardı ardına topun namlusuna sürüp ateşinde İngiliz zırhlarının ve itilaf devletlerinin zırhlarının bir bir Akdeniz’in derin sularına gömüldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bu vatanın toprağı çok kıymetlidir. Akif’in şiirinde dediği gibi, ‘Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor; Bir hilal uğruna Ya Rab, ne güneşler Batıyor!’ O hilalin ayaklar altına alınmaması için yüzbinlerce şehidimiz kanını, canını seve seve veriyor. Biz tarihten ibret alacağız. Tarihte coğrafyamız üzerinde plan yapmak isteyenler bugün de var yarında olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak güçlü, dik, birlik ve beraberlik içerisinde, dirlik düzen içerisinde ve güçlü bir orduyla bu coğrafyada olduğumuz zaman mahfil güçlerin emmeleri kursaklarında kalır. Tarihimiz boyunca topraklarımız için şehit düşmüş tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyorum.  Gazilerimizden dünyasını değiştirenlere Allah’tan rahmet diliyorum, hayatta olanlara sağlıklar diliyorum” dedi.

Kongre ve kültür merkezinde gerçekleştirilen programın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 12.04.1998 tarihinde şehit olan Teğmen Ahmet Ruhi Özkul’un ailesini ziyaret etti. Şehit Teğmen Ahmet Ruhi Özkul’un Babası Mehmet Yalçın Özkul ve Annesi Özden Özkul’u ziyaret eden Başkan Gürkan, şehit Özkul’un babası ve annesine Kuranı Kerim ve Türk Bayrağı hediye etti.

Şehit ailesi ziyareti sonrasında Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayı’nda Malatya Valiliği tarafından organize edilen Şehit Aileleri ve Kahraman Gazilerimiz onuruna verilen yemeğe katılan Başkan Gürkan, şehit aileleriyle yakından ilgilendi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler