Malatya Modern Çevreci Tesise Sahip

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kapıkaya bölgesinde 528 dönümlük alan üzerine yapılan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinde günlük 500 ton çöp düzenli depolanıp, arıtılıp, enerji üretir hale getiriliyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kapıkaya bölgesinde 528 dönümlük alan üzerine yapılan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinde günlük 500 ton çöp düzenli depolanıp, arıtılıp, enerji üretir hale getiriliyor.

Malatya kent merkezi başta olmak üzere tüm ilçelere hizmet veren Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Malatya’nın 30 yıllık ihtiyacını karşılayacak. 

Orduzu Mevkiinde bulunan mevcut katı atık vahşi depolama alanını enerji üssüne dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, alanda ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yaparak alanı Malatya’ya kazandırmıştı.

Büyükşehir Belediyesi Malatya genelinde topladığı evsel katı atık ve evsel nitelikli endüstriyel atıkları Orduzu Katı Atık Vahşi Depolama alanına kurduğu geri dönüşüm tesislerine getirerek ayrıştırıyor. Bu tesislerde işlenen günlük 500 ton çöp daha sonra Malatya’ya 25 kilometre uzaklıktaki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ’ne getirilerek düzenli depolanması sağlanıyor.

Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili bilgiler veren tesis yetkilisi Vedat Atalay, 528 dönüm alan üzerine kurulu olan tesiste günlük 500 ton çöpün düzenli depolandığını söyledi.

Malatya’nın bütün çöplerinin ilk olarak Orduzu’da bulunan geri dönüşüm tesislerine getirildiğini belirten Atalay, “Getirilen çöpler bu tesislerimizde mekanik bir ayrıştırmadan geçiyor. Bir kısmı yakıt olarak gazifikasyon tesisimize gönderiliyor. Bir kısım organikler ise fermanfikasyon tanklarımızda çürütülerek enerjiye dönüştürülüyor. Geri kalan atıklarımızda Kapıkaya Mevkinde bulunan tesisimize getirilerek, düzenli bir şekilde depolanıyor. Tesisimiz modern bir tesis yağmur sularının, çöp sularına karışmayacak şekilde drenaj sistemi var. Olası yangın olaylarına karşın yangın hidratları var. Aynı zamanda çöp suları ayrı bir şekilde alınıp arıtılarak doğaya temiz su olarak bırakıyoruz. Günlük 150 metreküp suyu temizliyoruz. Enerji üretimi noktasında kabullerin imzalanmasını bekliyoruz. Haziran ayı itibariyle de 2,4 megawat enerji üretimine başlayacağız. Modern, çevreci bir tesise sahibiz” dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler