Malatyalı Genç Yetenekler Geliştirdikleri İha İle Teknofest'te Türkiye Birincisi Oldu

AK Partili Çalık: “Türkiye özgün ve yerli İHA’ları dünyada en etkin kullanan ülkedir.”

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye’nin özgün ve yerli insansız hava araçları teknolojisini dünyada en etkin kullanan birkaç ülkeden biri olduğunu belirterek, “Ülkemizin son dönemde teknoloji alanındaki bu gelişimi gençlerimize de ilham olmuştur” dedi.

Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi damga vurdu. TEKNOFEST’e katılan Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri ‘Ebabil’ takımı adıyla katıldıkları İnsansız Hava Aracı(İHA) ile yarışmanın “İHA sabit kanat” dalında birinci olarak büyük bir başarıya imza attı.

Milletvekili Çalık, beraberinde Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay ile TEKNOFEST 2020'de düzenlenen liseler arası İnsansız Hava Araçları (İHA) yarışmasında “sabit kanat” dalında Türkiye birincisi olan Yeşilyurt Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerini ziyaret etti.

“Teknoloji için önemli bir başarıya imza atıldı”

Çalık, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen ve bu yıl 24-27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te düzenlenen dünyanın en büyük ikinci havacılık festivalinde kendi kategorilerinde Türkiye birincisi olan genç yetenekleri tebrik ederek, geliştirdikleri İHA ile teknoloji için önemli bir başarıya imza atıldığını söyledi.

“İlk turda 39 saniye ile hedefi vurdular”

Çalık, öğrencilerin danışman öğretmenleri ile birlikte geliştirdikleri İHA’nın ilk aşamada söz konusu sabit kanat kategorisinde başvuru yapan 291 takım arasından 79 başarılı takım arasına girerek yarışmalara katılmaya hak kazandığını ifade etti. İHA'larıyla sabit kanat kategorisinde ilk turda 39 saniye, ikinci turda 8 metre ile hedefi vurarak Türkiye birincisi olan Malatya Ebabil takımındaki gençlerin ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldığını anımsatan Çalık, “Ülkemizin son dönemde teknoloji alanındaki gelişimi gençlere ilham oldu. Ben Ebabil takımındaki öğrencilerimiz Ramazan Beytekin ve Emrah Tan ile öğretmenlerimiz Hakan Aras ve Mehmet Bozdağ’ı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

“Türkiye tüm dünyada adından söz ettirmektedir”

Çalık, Türkiye’nin İHA, SİHA, TİHA, ATAK Helikopteri, Bora ve Kasırga'sıyla tüm dünyada adından söz ettirdiğini belirterek, “Türkiye, dışa bağımlı savunma sanayisinden bugün kendi kendine yetebilen bir askeri teknolojiye kavuşan ülke konumuna yükselmiştir. İnsansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçlarıyla terörün beli kırılmıştır” ifadelerini kullandı.

“Biz bu işe hobi olarak başlamıştık”

Ziyarette konuşan hayırsever işadamı Hasan Akbudak, “Çağımızda her sahada kalkınmanın ve ilerlemenin reçetesi çağdaş ve geleceğe hitap eden bir eğitimden geçer. Bende sorumlu bir vatandaş olarak ülkemizin kalkınma projesine bu şekilde bir katkı sağlamak istedim” diye konuştu. Projenin danışman öğretmenlerinden Mehmet Bozdağ ise ilk başlarda bir hobi olarak başladıklarını ifade ederek, “Sonrasında öğrencilerimizin bundan faydalanması gerektiğini, onlarında bu yolda mesleklerini uygulamaya yönelik bir yerlerde kullanmaları gerektiğini düşünerek bu tarz yarışmalara katıldık. Daha önceki yarışmalarda da başarılarımız var ama TEKNOFEST’te elde ettiğimiz başarıyla bunu taçlandırdık. En güzel tarafı bu ödülü Cumhurbaşkanımızın elinden almak olmak” dedi.

“Zorlu bir yarışma süreciydi”

Projenin danışman öğretmenlerimdem Hakan Aras da Ebabil takımının 4 kişilik bir ekipten oluştuğunu kaydederek, “Zorlu bir yarışma süreciydi. Gayet heyecanlı geçti. Türkiye çağında toplam 291 takım katıldı. Sonrasında 150 takıma düştü. Rapor aşamasında 79 takım kaldı ve Türkiye birinciliğini elde ettik. Cumhurbaşkanımızın elinden ödülümüzü aldık. Malatya’mız adına gururluyuz” ifadelerini kullandı.

“Bizleri gerçekten gururlandırdı”

Ebabil takımında yer alan öğrenci Emrah Tan ise elektrik ve elektroniği sevdiği için bu yoldan ilerlemek istediğini söyledi. Tan, “Öğretmenlerimiz bizlere destek verdiler. Aynı şekilde bütün öğrencilere destek veriyorlar. Öğretmenlerimizle güzel işler yaptık. İnsansız hava aracı yapmak kolay gibi gözükse de zorlu süreçlerden geçtik. Öğretmenlerimiz sağ olsunlar hiçbir zaman desteklerini esirgemediler. Cumhurbaşkanımızın elinden aldığımız ödül bizleri gerçekten hem gururlandırdı hem de sevindirdi.”

“Birinci olduğumuz için çok sevinçliyim”

Ebabil takımında yer alan öğrenci Ramazan Beytekin de “Birinci olduğumuz için çok sevinçliyim. Projemizde başarılı olduk ama başarısız olsaydık da yine de yılmayacaktık. Türkiye birincisi olduğumuz için mutlu ve gururluyuz” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay ise, “Ben göreve yeni başladım. Sosyal medyada arkadaşlarım ‘hoş geldiniz’ diye yazıyorlardı, bu mutluluk ve sevinçle ‘hoş bulduk’ diyebilirim. İmkânsızlıklar üzerinden bir başarı hikâyesi yazılmış. Bundan dolayı idarecilerimizi, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi kutluyorum. Bu başarıyı tüm Malatya’ya armağan ediyorum. Bu başarı hikâyesi beni umutlandırdı, daha fazla çalışmam gerektiğini anladım” dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler