“Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşması” Başladı

Vali Aydın Baruş, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün geniş kitlelere tanıtılması amacıyla düzenlenen "Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşması" açılış programına katıldı.

Vali Aydın Baruş, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün geniş kitlelere tanıtılması amacıyla düzenlenen "Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşması" açılış programına katıldı.


 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri, İnönü ve Malatya Turgut Özal Üniversiteleri, Tarihi Kentler Birliği ve Fırat Kalkınma Ajansı katkılarıyla İl Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenenMelita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları” etkinliğin açılışında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci’nin konuşmalarının ardından Vali Aydın Baruş, “Malatya isminin tarihten bugüne kadar ki gelişinden bahsederek Malatya lezzetlerin şehridir, yeşilliklerin şehridir, doğal güzelliğin şehridir. Dünya kayısı başkenti olarak bilinen bir şehirdir. Malatya yıllık yaklaşık 100 bin ton kuru kayısıyı dünyaya ihraç etmektedir. Malatya kayısısı eşsiz bir değerdir. Malatya kayısısının lezzetini dünyada hiçbir yerde bulamazsın. Burada yaşanmış uygarlıklar gerek tarih öncesi gerekse bugünkü buluşmaya vesile olmuş Arslantepe Höyüğü’nde de izlerini gördüğümüz tarihi kalıntılar Malatya’nın en eski medeniyet merkezlerinden olduğunu göstermektedir. Bugüne kadar yapılan kazılarda milattan önce 5.500 yıllarına ait tapınak bulunmuştur. Milattan önce 3.300 yıllarına yakın tarihlere ait kerpiç saray bulundu ki bu kerpiç saray çok önemlidir. Çünkü dünyada devlet teşkilatının ilk izleridir bunlar. Şu ana kadar dünyada bulunmuş olan bu kadar eski bir saray yok. Saray etrafında bulunan 2 bine yakın mühür baskı, saray etrafındaki bürokrasi teşkilatının kurulmuş olduğuna işaret etmektedir. 

Malatya’daki tarihin ve kültürün gelişiminin bariz örneği Arslantepe’dir. Medeniyetin gelişimine katkıda bulunmuş bütün uygarlıkların izleri Malatya’da var. Biz Malatya’yı tarif ederken yolların kesiştiği ve medeniyetlerin buluştuğu bir şehir olarak tarif ediyoruz. Malatya binlerce yıldır çok değişik medeniyetlerin, değişik anlayışta düşüncelerin, fikirlerin barış ve huzur içeresinde yaşadıkları bir şehirdir. Malatya ülkemizin en huzurlu ve kardeşçe yaşanan şehridir. Arslantepe’nin UNESCO’nun kalıcı miras listesinde yer almasıyla birlikte Malatya tarihi ve kültürel anlamda bir çığır aşmıştır. İnşallah bundan sonra Malatya bu kültür ve tarih değerleriyle birlikte sahip olduğu eşsiz diğer güzellikleriyle Gastronomisi ve doğal güzellikleriyle birlikte dünyanın önemli turizm noktalarından birisi olacaktır” sözlerine yer verdi. 

 

Açılış konuşmalarının ardından "Arslantepe Höyüğü ve Kültür Varlıklarının Malatya Kent Kültürü ile Sanatına Etkisi" konulu panel yapıldı.

 

Arslantepe Höyüğü ve Kültür Varlıklarının Malatya Kent Kültürü ile Sanatına Etkisi’ konulu panele geçildi. Prof. Dr. Nizamettin Kazancı Moderatörlüğünde gerçekleştirilen Panele konuşmacı olarak, Prof. Dr. Öcal Oğuz (UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı, Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli Arslantepe Kazı Başkanı, Emir Salim Yüksel Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcısı, Gökhan Bozkurtlar UNESCO Türkiye Milli Komisyonu/Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi ile Prof. Dr. Zafer Gençaydın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tespit ve Planlama Daire Başkanı katıldılar.

Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları Cumartesi ve Pazar günü gerçekleştirilecek olan programlarla devam edecek.

CUMARTESİ- PAZAR PROGRAMI.

Etkinliğin son iki gününün programı şöyle:

18 Eylül 2021 – CUMARTESİ

10.00 1.Uluslarası Arslantepe Bilimsel Araştırmalar Kongresi

YER: MÖWENPİCK OTEL

10.30 “Foto Akademi’’ Fotoğraf sergisi açılışı (22 üniversite 52 Akedemisyen sanatçının katıldığı Malatya ve Türkiye Kültür varlıkları fotoğrafların sergilendiği Türkiye’de ilk defa yapılan akademik fotoğraf sergisidir.)

YER: TAŞHORAN KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

11.00 Battalgazi Gezisi (Battalgazi Belediyesi)

14.30 Karma Sergi açılışı (uluslararası katılımlı Türkiye den farklı üniversitelerden ve ABD, Hindistan, Ukrayna, Hollanda’dan olmak üzere 70 Akademisyenin katıldığı karma sergi )

YER:( MABESEM)

15.00 PANEL ‘’Dünden Bugüne Malatya Yaşam Kültürü’’

MODERATÖR: Gülhan HALİLOĞLU-Kültür-Turizm Şube Müdürü

KONUŞMACILAR

Araştırmacı Yazar Atilla KANTARCI

Av. Abdulkadir ARTAN Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri

YER: MABESEM

16.00 Yeşilyurt Gezisi (Yeşilyurt Belediyesi)

20.00  Tarihin Işığında Arslantepe 3 Defilesi

YER: YENİ FUARCILIK MERKEZİ

19 Eylül 2021- PAZAR    

10.00  Arslantepe Gastronomi Workshop

YER: MABESEM (Sanat Sokağı)

13.30   GASTRONOMİ PANELİ

MODERATÖR

İbrahim Halil KILIÇ Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü

-Malatya’nın Coğrafi İşaretlendirmedeki Durumu ve Yol Haritası

Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU YUCİTA Başkanı

-Anadolu’daki Bulgur Çeşitliliğinin Vegan ve Vejetaryen Mutfağındaki Yeri

Asuman KERKEZ Haber Türk Tadında Hikâyeler Gezi Programı Sunucusu

-Zincir Marketlerde Yerel Ürünlerin Pazarlanması 

Migros Headchef Umut Rençber

-Tarım ve Kadın Kooperatiflerinin Gastronomideki Yeri

Chef Haldun TÜZEL 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler