Şehit Gaffari Güneş’in İsminin Verildiği Yeni Tohma Köprüsü’nün Açılışı Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle bağlandığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali Aydın Baruş ve İl Protokolünün katıldığı törenle Şehit Gaffari Güneş’in isminin verildiği Yeni Tohma Köprüsü’nün açılışı gerçekleştirilerek hizmete sunuldu.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle bağlandığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali Aydın Baruş ve İl Protokolünün katıldığı törenle Şehit Gaffari Güneş’in isminin verildiği Yeni Tohma Köprüsü’nün açılışı gerçekleştirilerek hizmete sunuldu.
 
16 buçuk metre genişliğe ve 517 metre uzunluğa sahip, Malatya ile Sivas'ı bağlayan stratejik konumdaki Köprü, Karakaya Barajı üzerinde mevcut köprünün yakınına inşa edildi. Geliş ve gidiş yönlerinin çift şeritli olduğu yeni köprüyle birlikte sürücüler daha konforlu seyahat edebilecek. Köprünün yapımında 2 bin 700 ton çelik ve 4 bin 360 fore kazık kullanıldı. Tohma Köprüsünde hiçbir cıvata kullanılmadan sadece kaynak usulüyle yapıldı. Osmangazi Köprüsü'nden sonra ikinci aynı sistemle yapılan köprü itme sürme çelik yapımı ile inşa edildi. 
 
12 bin metreküp beton, 2 bin 700 ton çelik ile 4 bin 360 metre fore kazık kullanılarak inşa edilen köprünün kenarları da deprem izolasyonlu olarak yapıldı.
Köprünün yapımında kullanılan toplam 2 bin 700 ton ağırlığındaki çelik kirişler 3 metre yüksekliğinde, 16 metre genişliğinde imal edildi ve dünya çapında birçok uygulaması bulunan "itme sürme yöntemi" ile köprü ekseni boyunca itilerek yerleştirildi.
 
Eski köprünün yanına inşa edilen yeni Tohma Köprüsü, konvansiyonel betonarme kazıklı altyapı sistemi ve çelik ikiz I kirişli köprü tipinde projelendirildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Malatya üzerinden Karadeniz'e bağlayacak köprüyle Malatya-Hekimhan-Sivas hattında kuzey-güney aksında bölünmüş yol bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.
Köprünün inşa edilmesi ve bölünmüş yol çalışmalarının tamamlanmasıyla mevcut Devlet Yolu'nun ulaşım standardı yükseltilirken daha konforlu ulaşım imkanına kavuşacak sürücüler yakıttan, emisyondan ve zamandan da tasarruf sağlamış olacak.
 
Bakanı Karaismailoğlu’nun konuşmasının ardından törene video konferans ile bağlanan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için daha büyük projelere, daha büyük yatırımlara yöneldiklerini belirterek, "Bugün Türkiye, küresel düzeyde yürütülen mega projelerin yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiren bir ülkedir." dedi. En ileri teknolojiyle inşa edilen 517 metrelik yepyeni bir köprünün şehre kazandırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü sayesinde artık Malatya, Hekimhan ve Sivas arasındaki bölünmüş yolda kesintisiz, konforlu, güvenli ve yüksek standartlı ulaşım sağlanabileceğini kaydetti.
 
Anadolu ve Orta Doğu'nun önemli güzergahlarından olan bu yolun ve köprünün, bölgedeki ticaretin ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşımdan sulamaya kadar tüm alanlardaki yatırımların da hız kesmeden devam ettirildiğini, hemen her hafta tamamlanan yatırımların hizmete alınması törenlerine katıldığını söyledi.
İnşası süren özellikle bu tür yatırımları yakından izlediklerini, aksaklıkların, eksikliklerin hızla telafisini sağladıklarını belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Allah'ın izniyle büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasının önünde durabilecek bir güç tanımıyoruz. Bu duygularla bir kez daha açılışını yaptığımız Tohma Şehit Gaffari Güneş Köprüsü'nün ülkemize ve coğrafyamıza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum" diyerek köprünün açılışını gerçekleştirdi.
 
Köprünün açılışına Bakan Karaismailoğlu’nun yanı sıra Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ak Parti İl Başkanı İhsan Koca, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı ile il protokolü katıldı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler