Büyükşehir Belediyesi İle Hizmet İş Sendikası Arasında Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında MELİD Ulaşım ve Hizmet Grupları San. ve Tic. Anonim Şirketine bağlı 5 binden fazla personeli kapsayan Toplu İş Sözleşmesi protokol imza töreni gerçekleştirildi. Ayrıca Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ile Hizmet İş Sendikası arasında 716 personeli kapsayan Toplu İş Sözleşmesi de imzalandı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında MELİD Ulaşım ve Hizmet Grupları San. ve Tic. Anonim Şirketine bağlı 5 binden fazla personeli kapsayan Toplu İş Sözleşmesi protokol imza töreni gerçekleştirildi. Ayrıca Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ile Hizmet İş Sendikası arasında 716 personeli kapsayan Toplu İş Sözleşmesi de imzalandı.

Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen imza törenine Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet İş Sendikası Kurucu ve Onursal Başkanı 22-23. Dönem Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Hizmet İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri, ilgili daire başkanları ile personeller katıldı. 

Noğay: En iyi sözleşmeyi yapmaya çalıştık

Toplu sözleşme imza töreni öncesinde açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Cemal Noğay, “ Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününden itibaren Sayın Başkanımızdan bizler sadece tek bir talimat aldık ve Başkanımız sürekli kendinizi personellerle empati yaparak, hayat şartlarını düşünerek, belediyenin imkanları dahilinde en üst seviyede nasıl bir çalışma yapacaksanız, mağdur etmeden mutlu bir şekilde her akşam evlerine filesini dolu bir şekilde götürecek bir toplu sözleşme hazırlayın. Bizde bu çerçevede birçok cari harcamadan kıstık, bazı konularda tasarruf yaptık. Bunun hepsini mümkün olduğunca işçi arkadaşlarımıza yansıttık. Çünkü Malatya’nın her dağına, taşına yapılan hizmet seferberliğini ilmek ilmek dokuyan çalışma arkadaşlarımız. Bütçemizin yaklaşık on katını işçi arkadaşlarımızın gayretleriyle, fedakârlıklarıyla biz 13 ilçemizin 718 mahallesine teker teker işlemiş olduk. Belediye işi gönü işi. Gerçekten de gönül işi. Eğer gönül vermezseniz bu parayla, bu imkânlarla yapmanız mümkün değil. Biz, çalışma arkadaşlarımızdan 5 bin 200 personelimizde bu ışığı bu gayreti her aşamada her gün ayrı ayrı gördük. Verdiğimiz ücret açısından da bakacak olursak hiçbir zaman hiçbir ücret işçi kardeşlerimizin emeğinin karşılığı değildir ama belediyenin imkânları dâhilinde yine en son noktaya kadar bütün imkânları seferber ederek Başkanımızın talimatlarıyla hiçbir personelimizi enflasyona ezdirmeme gayretiyle mümkün oldukça mevcut 81 il belediyesinin en iyi sözleşmesini yapmaya çalıştık. Eminim ki bunun da neticesini almış olduk” dedi.

Geleri: Başkanımız Türkiye’de tarih yazdı

Hizmet İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri’de, “ Sözleşme sürecimizde gerçekten çok ciddi emekler sarf edildi. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla toplu iş sözleşmelerimizin ilk haftalarında hem sendika tarafından hem de işveren tarafından ciddi bir komisyon kuruldu. Komisyon sürecinde Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan, çalışmalarımızı adım adım her gün takip ederek bizi yönlendirdi. Allah Başkanımızdan razı olsun. Türkiye’de Büyükşehir Belediyeleri dâhil, il belediyeleri dâhil hiçbir yerde 6 aylık EFE TÜFE zammı hiçbir sözleşmeye verilmedi. İlk kez Başkanımız Türkiye’de tarih yazdı. Allah Başkanımızdan razı olsun. Biz şuna inanıyoruz; biz büyük bir aileyiz. Sayın Başkanımız göreve geldiği ilk günden bu yana çok ciddi hizmetler yaptı. Gece gündüz işçi kardeşlerimiz hizmetlerde yer aldı ve yine çalışacaklarına arkadaşlarımız söz veriyor. Toplu sözleşmemiz hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Tanrıverdi: Büyükşehir Belediye Başkanımıza içten teşekkür ediyorum

Toplu iş sözleşmesinin taraflar için hayırlı olmasını, işçiler için yararlı olmasını temenni eden Hizmet İş Kurucu ve Onursal Başkanı 22 ve 23. Dönem Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, “ Dünyanın ekonomik olarak olumsuzluklar içerisinde yüzdüğü ve önünü göremediği, ne yapacaklarını bilemediği bir ortamda mutlu bir sonla toplu iş sözleşmesinin ortaya çıkması gerçekten tebriğe, takdire layık bir olaydır. Onun için anlayışından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza içten teşekkür ediyorum. Günümüz dünyasında sadece Türkiye için değil, dünyada olumsuzluklar var. Ekonomik olumsuzluklar var ve herkesin kısıtlamaya gittiği bir ortamdayız.  Almanya’nın Avrupa’nın bütün ülkelerinin, Amerika’nın dünyanın bütün ülkelerinin ekonomik zorluklar içerisinde nasıl tasarruf ederiz, nasıl bir yerlerden keseriz, nasıl harcamalarımızı durdururuz ve en önemli fırsatta emekçiye nasıl daha az veririz düşüncesindeyken Malatya Büyükşehir Belediyesinde bütün bu olumsuzluklara rağmen işçiye daha fazla nasıl veririz gayreti içerisinde olan arkadaşlarımız gerçekten takdire, tebriğe layıktır. İnşallah böylesine iyi niyet şehre daha güzel hizmetlerin sunulmasına vesile olacaktır. Ben Başkanımıza her defasında söylüyorum. Çalışanlar arkadaşlarımız, siz de çalıştıran arkadaşımızsınız. Başkanımız da daha sözümü bitirmeden onlar benim mesai arkadaşımdır diyor, benim kardeşimdir diyor. Bu gerçekten önemlidir. İnşallah bu şehri bugüne kadar nasıl imar etmek, şehirde yaşayanların gönlünü almak için beraberce yolda yürüyorsanız bundan sonrası içinde aynı duygularla yürüyeceksiniz. İnşallah daha da güzel bir Malatya ortaya çıkacak. Çünkü bir ülkenin gelişmişliğini görmek istiyorsanız yerel yönetim hizmetlerine bakmanız yeterlidir. Toplu iş sözleşmesinin hayırlı olmasını Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

Arslan: Türkiye için örnek bir Toplu İş Sözleşmesi oldu

Toplu İş Sözleşmesi imza aşamasına gelene kadar bütün katkı verenlere ayrı ayrı eden HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın seçilmiş olduğu günden bugüne ortaya koyduğu emekten yana, insandan yana, ülkemizden yana tavrını ve bu tavrını sürdürmesinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Malatya kadim bir şehrimiz. Bu şehre hizmet etmek bu şehrin hizmetkârı olmak büyük bir onurdur. Bu onura sahip Sayın Başkanımızın hizmetlerini de uzun uzun burada ifade edecek değilim sizler biliyorsunuz. Bu şehre her gelişimiz bu şehirdeki yenileşmeyi, gelişmeyi ve şehre yeni katılan hizmetlere şahit oluyoruz. Rabbim kendisine kolaylıklar versin. Türkiye ve Dünya zor bir süreçten geçiyor. Bu zorlu süreçte çalışanlarımızın yanında yer almak büyük bir erdemliliktir, büyük bir fedakârlıktır büyük bir adamlık işidir. Bu büyük adamlığı gösterdiği için Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. 

Bugün imzalayacağımız Toplu İş Sözleşmesi ile ortak bir irade koyarak bundan sonra geleceğin de planlamasını yaptık. İmzalayacağımız Toplu İş Sözleşmesi sadece Malatya için değil sadece Güney Doğu’daki kentlerimiz için değil Türkiye için örnek bir Toplu İş Sözleşmesi oldu. Diğer belediyelerimizde de Malatya’yı örnek alarak gerçekleştirirsek kayıplarımızı asgari düzeye indirmiş olacağız. Sayın büyükşehir Belediye Başkanımızın bu iradesinin üç yıldır ve daha öncesinde Battalgazi Belediyesindeki kararlılığının burada da sürdüğünü görüyoruz. Biz çalışanlar olarak bu şehrin hizmetkârıyız Büyükşehir Belediye Başkanımız gibi. Hem nafakamızı kazanıyoruz hem de hayırlı bir iş yapıyoruz, halka hizmet ediyoruz. Pandemi döneminde hiçbir şekilde işimizi aksatmadık, Malatya’nın bütün temel hizmetleri yapıldı. Malatya’daki gelişimin mimarı olarak Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ile birlikte büyük bir destan yazdınız. Pandeminin getirdiği zorluklara rağmen Malatya’ya hizmet eden siz değerli kardeşlerimi Sayın Başkanın şahsında tebrik ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki sizlerle beraberiz” açıklamasında bulundu.

Gürkan: Birlikte olduğumuz için güçlü olduk

Toplu iş sözleşmesinin işçilere, ailelerine, Malatya’ya ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da “ Biz bir aileyiz. Birimizin tırnağı kanarsa bu ailenin tümünün tırnağı kanar. Malatya Büyükşehir Belediyesi büyük bir ailedir. Dolayısıyla bu ailenin bütün fertleri bizim aile ferdimizdir. Birini ötekileştirmek, birini ötekinden ayırmak mümkün değildir. Biz belediye başkanını tarif ederken geçmiş yüz yılların, geçmiş bin yılların, günün ve gelecek yüz yılların belediye başkanı nasıl olur? O vizyon içerisinde görevimizi ve görev anlayışımızı yapıyoruz. O anlamda icraatlarımızı yapmaya gayret ediyoruz. Yunus Emre diyor ya; Gelin tanış olalım/ işi kolay kılalım/ sevelim, sevilelim/ dünya kimseye kalmaz/ biz gelmedik kavga için/ bizim işimiz sevgi işi/ dostun evi gönüllerdir/ gönüller yapmaya geldik. Biz gönüller yapmak için buradayız. 

Peygamber Efendimiz Hadisi Şerifinde şöyle buyuruyor; ‘Yanınızda çalışan işçinin alın teri kurumadan hakkını ona tevdi edin diyor’ bu Peygamber Efendimizin bize emridir. Yani dinimizin bize emridir. Dolayısıyla biz hiçbir işçimizin, hiçbir işçi kardeşimizin hakkını hukukunu geriye itmek gibi bir düşüncemiz olamaz. Çok sıkı bir bütçe disiplini uyguladık. Bunun neticesinde de Türkiye’de bütçe bakımından en güçlü belediye bütçesine haiz olan belediyeyiz. Bugün Türkiye’de en fazla yatırım yapan belediye Malatya Büyükşehir Belediyesidir. 

Biz hep birlikte aileyiz. Birlikte olursak güçlü oluruz. Birlikte olduğumuz için güçlü olduk. Biz 2019’da yola çıktığımızda dedik ki bizim tek projemiz var sosyal entegrasyon projesi. Sizlerle çıktığımız bu yolda çok güzel işler başardık. Aldığınız paralar annenizin ak sütü gibi helal olsun. Güzel bir sözleşme ihdas ettik. Bu konuda biz mutlu olduk. Neticede biz belediyeyle çalışan, işveren, iş gören ayrı kutuplar değiliz. Aynı gemide seyahat eden ve geminin belirlenen pusulasındaki hedefine yol alması noktasında gayret eden, kürek çeken erleriz biz. İşçi olmazsa belediye olmaz, işveren olmaz. Dolayısıyla siz ne kadar güçlü olursanız belediye o kadar güçlü olur. Birlikten kuvvet doğar. 

Toplu iş sözleşmemizin başta belediyemize, belediye çalışanlarımıza, işçi kardeşlerimize, ailelerine hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Sözleşme sadece maddi anlamda bir para değildir. İş güvenliği önemli bir hadisedir. İş barışı, sosyal barış çok önemli kurallardır. İşte devamlılık ve sürdürebilirlik anlamlıdır. Çalışan işçinin alın terinin verilmesi ve zamanında verilmesi önemli bir kavramdır. Bunlar verilirken başkalarının kıskandırılmaması da önemli bir kavramdır. Sözleşmemiz hayırlı olsun” diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler