Sadıkoğlu: Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar!
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ankara'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda düzenlenen deprem illerinin Oda ve Borsa başkanları ile istişare toplantısına katıldı.
Başkan Sadıkoğlu, toplantıda Malatya ile ilgili görüşlerini ve Oda üyelerinin sıkıntılarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile paylaştı.
“AYLARDIR ‘BAKANLIK YETKİ VERMİYOR’ YALANINA SIĞINMIŞ!”
Orta hasarlı binaların güçlendirme projelerinin neden hala onaylanmadığını ve şehrin imarının neden hala açılmadığını sorduğu Bakanın, tüm yetkinin belediyelerde olduğunu, belediyelerin gerekli onayı vermeleri halinde şehirlerin hızlıca toparlanacağını söylediğini belirten Başkan Sadıkoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “8 aydır şehrin ayağa kalkması için bir çivi dahi çakmayarak, ‘Bu şehrin mimar ve mühendislerine güvenmiyorum’ diyenler aylardır ‘Bakanlık yetki vermiyor’ yalanına sığınmış! On binlerce binası ağır hasar almış, binlerce iş yeri yıkılmış, halkı, esnafı, tüccarı ve ekonomisi yerle bir olmuş şehri düzeltmekle görevli olanların gözümüzün içine baka baka yalanlar söylemesini kabullenemiyoruz. Yetkiyi kullanmakta aciz yerel yöneticiler, Malatya'nın kaderiyle oynuyor. Umutsuzluğa kapılan iş insanlarımız şehri terk ediyor. Gözünü rant bürüyenleri bir an önce asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz” dedi.
“ALGILARLA ŞEHRİ YÖNETMEYE ÇALIŞAN YEREL YÖNETİCİLERİ ALLAH’A HAVALE EDİYORUM”
Bakanlığın verdiği yetkiyi şehrin toparlanması için kullanmak yerine algılarla şehri yönetmeye çalışan yerel yöneticiler olduğunu vurgulayan Başkan Sadıkoğlu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdogan’ın riyasetinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin şehirlerimizin yeniden imarı ve inşası için gayretine şahidiz. Hükümetimizin gücü ve Sayın bakanımızın gayretleri ile kısa sürede eski günlerimize döneceğimize canı gönülden inanıyoruz. Bakanlığın verdiği yetkiyi şehrin toparlanması için kullanmak yerine algılarla şehri yönetmeye çalışan yerel yöneticileri Allah’a havale ediyorum. Sürecin takipçisiyiz. Üyelerimizin ve bu şehirde yaşayan herkesin menfaatini korumak adına her türlü haksızlığın karşısında duruş sergilemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TÜM KONULARI BAKANA AKTARDI
Öte yandan Başkan Sadıkoğlu, toplantıda MTSO üyelerinin ilettiği diğer sorunları da gündeme getirdi. Malatya’da 35 bin 680 ağır hasarlı binadan şu ana kadar 12 bin 767 sinin yıkıldığını, yıkım işlemlerinin çok ağır ilerlediğini söyledi. Yıkımların ihale ve işleyiş sisteminin değişmesini talep etti.
Başkan Sadıkoğlu, “Yapılan inceleme ve testler sonucunda orta hasarlı raporu verilen ve güçlendirilmesi istenen binalarda kat maliklerinin %80’inin onayı istenmektedir. Bu oran uzlaşıyı güçleştirmekte, kat malikleri arasında kargaşaya neden olmakta ve mahkemelere aks eden durum süreci uzun ve meşakkatli bir duruma getirmektedir. Bilimsel tetkiklerle güçlendirilmesi uygun görülen orta hasarlı binalar için hazırlanan raporun bağlayıcı olması, kat malikleri arasında aranan çoğunluk oranının düşürülmesi, güçlendirme için kapsamlı destekler verilmesi sürecin daha hızlı ilerlemesine ve milli servet niteliğinde olan birçok yapının kurtarılabilmesine vesile olacaktır” dedi.
Hak sahipliği konusunda tüzel kişilerin, meslek odalarının ve derneklerin başvuru yapamadığını ve mağduriyetin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Yerinde Dönüşümde hibe ve kredi miktarlarının mevcut maliyetler göz önünde bulundurulduğu zaman yeterli olmayacağını kaydeden Başkan Sadıkoğlu, “Yerinde Dönüşümde hibe ve kredinin sadece zemin+4 kat yapılan yerlere verileceği ifade ediliyor. Ancak yüksek katlı binaların zemin+4 kata sığdırılması teknik olarak mümkün olmadığı için zemin+6 kata da hibe ve kredi yardımı yapılmalıdır” dedi.
Çarşı projesinin hızlıca tamamlanması gerektiğinin altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Malatya’da çarşı dediğimi şehir merkezini komple kaybetmiş durumdayız. Ticaret durma noktasında. Bakanlığınızın resmi rakamlarına göre; Malatya’da ağır hasar alan ve yıkılan işyeri sayısı 27 bin 500. Ticareti ayağa kaldırmadan, şehri ayağa kaldırmak mümkün değil. Çarşı projesi hızlandırılmalı ve yeni dükkânlar esnafımıza hızlıca teslim edilmeli. Şehrimizde devam eden yıkım ve moloz kaldırma işlemleri esnasında ciddi çevre ve hava kirliliği yaşanıyor. Konuyu defalarca gündeme getirdik. Malumunuz olduğu üzere şehrimizde yıkımı gerçekleştirilen binaların büyük kısmı eski yapılardan oluşuyor. Asbest oranının yüksek olduğu bu yapıların yıkımı esnasında tazyikli su ve diğer önlemlerin sadece mevzuata uygunluk için niteliksiz, göstermelik şekilde değil insan sağlığını koruma amacıyla özenle yapılmasını ve denetlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Henüz Yorum yok