Sporda Toparlanma Stratejileri

Şiddetli antrenmanın stresi ve zorlamaları, daha güçlü ve daha hızlı bir sporcu olmak için yüklenme ve adaptasyon yaratmak için önemlidir.

Şiddetli antrenmanın stresi ve zorlamaları, daha güçlü ve daha hızlı bir sporcu olmak için yüklenme ve adaptasyon yaratmak için önemlidir.

Toparlanma, “kaybedileni geri kazanmak” veya basitçe bir sporcuyu antrenman öncesi hazırlık durumuna geri döndürmek olarak tanımlanabilir.

Performans programını bir araya getirirken planlı toparlanma hayati önem taşır. Sporcunun her gün nasıl performans göstermesini istediğiniz de antrenman hedefiyle bağlantılı olabilir. Eğer amaç maksimal kuvvet kazanmaksa, yüksek şiddetli ve kısa süreli egzersiz uygulamalarından sonra daha fazla toparlanma gerekir.

Bazı toparlanma stratejileri;

Stretching (Esnetme)
Masaj
Soğuk-Sıcak Duş
Beslenme
Uyku

STRETCHING (ESNETME)
Esnetme, toparlanma için kullanılan birincil egzersiz şekli olmuştur. Tipik olarak statik esnetme, egzersiz sonrası esnekliği ve toparlanmayı geliştirmek için kullanılmaktadır.

BESLENME
Toparlanmayı hızlandırmak için muhtemelen düzeltilmesi gereken en önemli alan. Toparlanma için beslenme ihtiyaç duyulan temel makro besinler proteinler ve karbonhidratlardır. Proteinler, yüksek şiddetli antrenman sırasında salınan serbest radikallerin kas hücrelerine verdiği hasarı onarır ve karbonhidratlar, yüksek şiddetli egzersize devam etmek için vücuttaki kas ve karaciğer glikojen depolarının (enerji depolarının) yerini alır.

MASAJ

Masaj 'nihai' toparlanma yöntemidir. Egzersiz sonrası metabolitlerin ve oksijeni giderilmiş kanın temizlenmesi için hareketi veya yüzeysel kanı organlara yönlendirir. Fasyayı, bağ dokusunu, miyofibrilleri ve kas liflerini daha iyi bir hazır olma durumuna uzatabilir. Kas gerginliğini ve düğümleri gevşetmek için kullanılabilir ve ayrıca doğru yapıldığında rahatlatıcı ve tedavi edicidir.
Ancak kötü bir masaj yaptırmak da mümkündür ve bu toparlanmayı olumsuz etkileyebilir. Sporcunun toparlanmasını hızlandırması için masajın türü, süresi ve alanı doğru olmalıdır.


Tekrarlı performanslar için toparlanma, yüksek seviyelerde başarı için hayati önem taşır. Egzersiz yapan sporcu için birçok ucuz ve kullanışlı yöntem vardır ve bunların en basiti, önceden düşünülmesi ve planlanmasıdır. Nihayetinde bir sporcu olarak vücudunuza bakmak birincil işinizdir.

Burak DÖNMEZ

ANTRENÖR

Kaynak: www.malatyacadde.com

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler